czwartek, 11 grudnia 2014

SZAFRAN

Krokusy, fot. Shutterstock     Szafran - najdroższa przyprawa. Szafran to przyprawa pozyskiwana z pomarańczowo-czerwonych  słupków hodowanych kwiatów, jakimi są krokusy.Słupki kwiatów należy zebrać wczesnym rankiem, kiedy kwiaty otwierają się. Podczas suszenia tracą 80% swojej wagi. Żeby wyprodukować kg szafranu należy zebrać 200 kwiatów. W trakcie suszenia mieniają kolor na brunatnoczerwony uzyskując charakterystyczny zapach. 
Stosowany jest w kuchni śródziemnomorskiej, azjatyckiej i mauretańskiej. Szafran służy do zabarwienia ryżu na kolor żółty. Dobrze komponuje się z rybami i owocami morza. W Anglii używa się go do kornwalijskich bułeczek szafranowych. Z suszonymi owocami dodaje się go do ciasta drożdżowego. 
Szafran wykorzystywany był w Starożytnej Grecji. Pomagał na złe samopoczucie, katar, kaszel, bezsenność i impotencję. Udowodniono, że szafran skuteczny jest także w leczeniu:

  • migreny, 
  • nerwowości, 
  • zaburzeń miesiączki, 
  • chorób płuc, 
  • chorób układu krążenia i układu pokarmowego, 
  • w reumatyzmie i w leczeniu nowotworów.  
Szafran działa także jak afrodyzjak, potwierdziły to badania na zwierzętach i ludziach. Wykorzystywany jest w medycynie ajurwedycznej.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bat micwa i bar micwa

Bat micwa - w kulturze żydowskiej , w judaiźmie to uroczystość religijna. Oznacza wejście dziewczynki w dorosłość w wieku 12, 13 lat. W pezy...