Stosowany jest w kuchni śródziemnomorskiej, azjatyckiej i mauretańskiej. Szafran służy do zabarwienia ryżu na kolor żółty. Dobrze komponuje się z rybami i owocami morza. W Anglii używa się go do kornwalijskich bułeczek szafranowych. Z suszonymi owocami dodaje się go do ciasta drożdżowego.
Szafran wykorzystywany był w Starożytnej Grecji. Pomagał na złe samopoczucie, katar, kaszel, bezsenność i impotencję. Udowodniono, że szafran skuteczny jest także w leczeniu:
- migreny,
- nerwowości,
- zaburzeń miesiączki,
- chorób płuc,
- chorób układu krążenia i układu pokarmowego,
- w reumatyzmie i w leczeniu nowotworów.
Szafran działa także jak afrodyzjak, potwierdziły to badania na zwierzętach i ludziach. Wykorzystywany jest w medycynie ajurwedycznej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz