GASTROPODA = gaster (brzuch) i pous (noga)
to jedna z najbardziej zróżnicowanych gromad mięczaków zaliczany czasem do podtypu muszlowców. Istnieje 105 tys. gatunków. W Polsce jest 6 gatunków morskich i ok. 200 gatunków lądowych i ok. 50 słodkowodnych. Wielkość ślimaka waha się między poniżej 1mm do kilkudziesięciu centymetrów.
Ślimaki mogą być rozdzielnopłciowe lub obojnakie. Mały ślimak wykluwa się z muszlą embrionalną, to jego szkielet zewnętrzny pełniący funkcję ochronną. Muszla czasem zanika lub ulega redukcji. Jest zazwyczaj skręcona, może być też w kształcie czapeczki tak jak w przypadku przytulika strumieniowego
Ślimaki mogą być glonożerne, roślinożerne, drapieżne i pasożytnicze. Wiele ślimaków roślinożernych nie gardzi pokarmem mięsnym, atakując inne ślimaki pub zjadając padlinę. Ulubionym pokarmem zwłaszcza ślimaków nagich są grzyby (zarówno jadalne i trujące dla człowieka).