środa, 29 maja 2013

Dziobaki to...

Dziobaki to jajorodne ssaki. Zaliczane są do rzędu stekowców (czyli najbardziej prymitywnych ssaków, posiadających cechy gadów). 
Żyje w norach na brzegu rzek w południowo-wschodniej Australii i Tasmanii. 



Długość jego ciała wraz z ogonem do 60 cm, a waży do 2 kg. Pysk zakończony miękkim, nagim dziobem. Żeruje w wodzie, wiosłuje przednimi łapami i odnajduje pokarm za pomocą dotyku. Jego spłaszczony ogon służy do sterowania oraz jest magazynem zapasu tłuszczu. Stopy o 5 palcach zrośniętych błoną pławną zakończone są ostrymi pazurami. 

Dorosłe samce należą do nielicznych jadowitych ssaków. Jadu używają w walkach godowych  o terytorium. 
Samica składa w norze od 1-3 jaj, które wysiaduje przez okres od 7 do 10 dni. Młode po urodzeniu są niedołężne, ale karmione mlekiem matki bogatym w tłuszcz i żelazo zaczynają wytwarzać niezbędną hemoglobinę umożliwiająca dłuższe nurkowanie na bezdechu. Samice nie posiadają sutków, a mleko jest zlizywane z ciała matki.

Dziobaki żyją ok 15 lat. Podlegają całkowitej ochronie - jego futro stanowiło cenny nabytek. 

Różnica między królikiem a zającem.

Królik                                   

jest krępy, ma okrągłą głowę. Ma krótkie uszy i krótkie skoki. Jego waga waha się między 1.4 kg a 2,5.  Mierzy między ok 40 a 50 cm. Oczy jak widzimy ciemnobrązowe. Sierść i uszy są szarobrązowe. Brzuch ma jasnoszary lub biały. 

Króliki żyją w koloniach, najczęściej w parach (w tzw. rewirach). Preferują ziemię piaszczystą, pagórkowatą i osłoniętą krzewami na skraju lasu. Zamieszkują tunele, które wcześniej same wykopały i żerują w nocy. Są krótkodystansowcami. Nie oddalają się od swojej norki, by w razie czego mogły się do niej schować.  

Ciąża królika trwa od 28 do 33 dni i może występować od 4-6 razy w roku. W specjalnej norce na świat przychodzi od 4-6 młodych. Są ślepe, nagie i głuche. Karmione są 1-2 razy dziennie.

Króliki zostały udomowione i powstało wiele ras o różnych barwach. 



Zając

Jest smukły, uszy z czarnymi szpicami ma dłuższe od głowy i dłuższe od królika skoki. Waży od 3 do 6 kg i mierzy od 40 do 75 cm. Sierść (turzyca) ma rudo-szaro-brązową, ale brzuch biały. Ogon (omyk) czarny, a od spodu biały. Oczy jak widzimy są jasnobrązowe. 

Jest samotnikiem, tylko w okresie parkotów (godów) spotyka się z innymi osobnikami. Zające żyją na otwartych przestrzeniach, polach, łąkach. Odpoczywają w nieckach - w małych zagłębieniach w ziemi. Wieczorem wychodzą na żer.

Zając ma młode 3 razy do roku, rodzi się ich około 2-3 w miocie. W przeciwieństwie do królików młode nie są tak bezbronne. Mają sierść, widzą i słyszą. Karmione są raz dziennie.
Zające są długodystansowcami. Są w stanie uciekać 80 km/h uciekając przed wrogiem. Jest to zwierzę łowne, okresowo chronione. 


poniedziałek, 27 maja 2013

Rozkład liczby na czynniki pierwsze i kret

Wczoraj oglądałam na Polsacie kabarety z okazji Dnia Matki. Byłam zdumiona widząc na dolnym pasku ekranu życzenia dla Mam pisane z błędami. Zdziwiło mnie, że można napisać "szczenście", "wyłanczam". Co prawda po treści smsa ze "szczęściem" wywnioskowałam, że napisał to chłopiec, ale rzuciło mi się to w oczy.

Słowo "wyłączać" nie jest zbyt trudne. Nie mówimy "wyłanczać", ponieważ istnieje: wyłącznik, załącznik, wyłącznie.

Dzisiaj oglądałam program "Czy jesteś mądrzejszy od 5-klasisty?". Postanowiłam więc poszperać coś na temat kreta i rozkładu liczby na czynniki pierwsze.
Przykładem była liczba 126. Rozkład liczby na czynniki pierwsze polega po prostu na jej podzieleniu przez najmniejszą liczbę pierwszą 2.
a więc  126 : 2 = 63
a 63 : 3 = 21
21 : 3 = 7
7 : 7 = 1
 więc liczba 126 po rozłożeniu na czynniki pierwsze to:

2 x 3 x 3 x 7

jak możemy zuważyć to 2 x 3 =6
6 x 3 = 18
a 18 x 7 = 126

Teraz przejdźmy do kreta. Czym żywi się to stworzenie?

 Kret (po angielsku: mole)
Pierwsza informacja to owadożerny ssak. Wyobraźcie sobie, że ma aż 44 zęby, a łapy ma z mocno zagiętymi do tyłu pazurami, przystosowanymi do kopania tuneli.

Swoje pożywienie tj. dżdżownice, larwy owadów i drobne kręgowce lokalizuje za pomocą czułego słuchu i włosom na pysku i ogonie bardzo czułym na drgania. Tunele to pułapka na florę glebową.

Buduje podziemne gniazdo z mchu i trawy, a obok niego znajduje się jego pożywienie: żywe, unieruchomione dżdżownice. Komora z kilkuset osobnikami stanowi zapas na całą zimę.

Ciąża trwa tylko 28 dni i samica rodzi od 2-7 nagich młodych (zwykle raz w roku, późną wiosną). Kret nie zapada w sen zimowy tylko przesiaduje w korytarzach poniżej poziomu zamarzania.

Żyje ok 2 lat i jest zwierzęciem bardzo ruchliwym. Żyje samotnie, ale w czasie rui bywa agresywny w stosunku do rywali.
Kret jest aktywny przez 4 godziny najbardziej rano, a mocno śpi przez 3 (i wtedy chrapie :)).

Bat micwa i bar micwa

Bat micwa - w kulturze żydowskiej , w judaiźmie to uroczystość religijna. Oznacza wejście dziewczynki w dorosłość w wieku 12, 13 lat. W pezy...